Geplaatst op mei 29, 2013

Tania BarkhuisDoor Tania Barkhuis

Zittend in het zonnetje op Koh San Road in Bangkok klinkt er achter mijn rechteroor heel zachtjes: “are you post-op or pre-op?” In geen enkel land is de vrijheid van gender diversiteit zo groot als in Thailand met hun al eeuwen oude concept van Kathoi, vaker in het westen bekend als ladyboys. Ladyboys die een onbegrijpelijk krachtige aantrekkingskracht uitoefenen op heteroseksuele mannen. Waarom zijn transgender vrouwen zo aantrekkelijk?

Tijdens het DIEP festival worden mannelijkheid en vrouwelijkheid en hun invloed op seksualiteit onderzocht.In de vele workshops wordt opnieuw gezocht naar betere aansluiting op testosteron en oestrogeen in onze beleving van seks. Maar hoe zit dat als je als vrouw een verleden hebt waarin je de invloed van testosteron van binnenuit hebt gekend? Die onoverkomelijke drang die testosteron over je brengt? Lust als (bijna) puur lichamelijk verschijnsel. Wat doet dit lichamelijk herinnerd gevoel met je als je je vrouwelijkheid alle ruimte hebt gegeven? Begrip voor de mannen die achter je aan komen is mogelijk. Remming om zelf niet te mannelijk seks te bedrijven is mogelijk.

Dominantie, fetish, onderworpenheid, lichamelijke onmogelijkheid van orgasmes, narcisme, allemaal aspecten van de seksualiteit van vrouwelijke transgenders. Welke verwachtingen hebben transvrouwen en hoe worden die waargemaakt in hun “nieuwe” lesbische of hetero-relaties. Klopt het dat ca 30% van transvrouwen lesbisch gericht is? Ook na een geslachtsaanpassing blijft de speurtocht naar een volop bevredigend seksleven overeind. Maar durven wij daar wel over te praten? Is hier voldoende over bekend voor mensen die pas net aan hun eigen ontwikkeling beginnen?

Achtergrondmateriaal varieert van “The male machine” (1974) door Marc Feigen Fasteau (schrijver uit de mannenbeweging) via “The transsexual empire: the making of the she-male (1979) by Janice Raymond (radicaal feministe) naar “Male Femaling: A Grounded Approach to Cross-Dressing and Sex-Changing” (1997) door Richard Ekin (onderzoeker). Fasteau ziet mannelijk feminisme alleen als een sensitievere mannelijkheid. Raymond ziet transvrouwen als een bedreiging. Ekin zoekt naar gedragspatronen dat niet alleen gedefinieerd zijn als uitsluitend travestie of transseksualiteit.

Seksualiteit speelt bij allen een rol, maar wordt voornamelijk verwart met sekse=genderrol. Deze schrijvers denken nog in een digitaal model waarin mannelijkheid en vrouwelijkheid in de ander onderzocht wordt. Maar in een queer tijdperk valt er veel meer in je eigen seksualiteit te onderzoeken waarin vrouwelijkheid en mannelijkheid beiden ingesloten zitten.

Hoe zit lust, behoefte en orgasme voor (trans) en lesbische vrouwen in elkaar in een nieuwe genderbreed tijdperk? Dat gaan we 14 juni onderzoeken tijdens de workshop waarin wij, Tania (ervaren transvrouw) en Wendy (seksuologe), onze eigen ervaring, verwarring en verdere behoefte aan ontwikkeling inzetten om samen met jullie hierover meer grond onder de voeten te krijgen.